Vecht en Dam

De buitenplaats Vecht en Dam ligt in Breukelen op de hoek waar de Dannegracht aansluit op de Vecht. Huis en theekoepel staan op een groot perceel met een ruime tuin. Het gepleisterde huis bestaat uit twee aaneengebouwde hoofdvolumes, met aan de Vechtkant een in 1981 aangelegde tuin in formele Franse stijl. Het huis is classicistisch in opzet door zijn symmetrie. Hoewel het in opzet 17de-eeuws is, straalt het door de verbouwingen een meer 18de- en 19de- eeuwse sfeer uit. De theekoepel, gesitueerd aan de Vecht, is in 1895 herbouwd.

Jacob de Kinder, schout van Breukelen-Nijenrode, liet tussen 1675 -'82 een nieuw huis bouwen op de plek van een vroegere hofstede. Dit oorspronkelijk eenbeukige huis is verschillende keren uitgebreid en verbouwd. Vermoedelijk in de 19de-eeuw werd aan de westzijde een achterhuis met bovenverdieping, zolder en zelfstandig zadeldak tegen het bestaande gebouw gezet. In de 19de- en de 20ste-eeuw wisselde het pand vaak van eigenaar. In 1917 werd Vecht en Dam gekocht door de diaconie van de Nederlandse Hervormde Gemeente te Breukelen. Het huis kreeg de bestemming van bejaardenhuis. In de jaren ‘80 van de 20ste-eeuw werd Vecht en Dam gerestaureerd.