Sterreschans

Wie tijdens een boottochtje op de Vecht langs de buitenplaats Sterreschans glijdt, raakt gelijk onder de indruk van de fraai gedecoreerde voorgevel. Het statige huis ligt op de westelijke oever van de Vecht, in Nieuwersluis, even ten noorden van Breukelen. De entree bevindt zich aan het gazon grenzend aan de Vecht. Het buiten bevindt zich trouwens in goed gezelschap met in het zuiden de buitenplaats Over Holland, en in het noorden landgoed Rupelmonde.

Vermoedelijk stichtte David Rutgers Sterreschans eind 17de-eeuw. In 1815 werd het buiten eigendom van Adriaan Paets van Troostwijk, die het huis aan de straatzijde liet vergroten door tegen het oude huis een breed nieuw gedeelte aan te laten bouwen in empirestijl, waarschijnlijk naar ontwerp van Abraham van der Hart. In 1920 werd een tuinhuisje in Art Nouveau-stijl gebouwd en aan het water verrees een nieuwe theekoepel, naar eind 17de-eeuws voorbeeld.

Sterreschans wordt omgeven door een fikse hoeveelheid grond ter grootte van maar liefst 25 ha. Het grootste deel ligt aan de overzijde van de Rijksstraatweg. Het huis wordt omringd door een enigszins verwilderd landschapspark met bossen en een lange slingervijver. Aan de noordzijde van het park liggen een theekoepel, een moestuin, een dienstwoning uit het begin van de 18de-eeuw, een stalgebouw en een schuur met zwembad. Bij Sterreschans behoort ook de 18de-eeuwse langhuisboerderij Rijksstraatweg 17.

De formele tuin werd in de eerste helft van de 19de-eeuw door J.D. Zocher jr. getransformeerd in een landschapspark met slingerpaden en vijvers. De overtuin kreeg twee kunstmatig aangelegde heuvels. 

 

De bijgebouwen van Sterreschans kunnen geboekt worden.

In de bijgebouwen kan worden vergaderd, teamdagen gehouden worden, workshops of kleine evenementen. Kijk daarvoor op de website.