Slot Zeist

Jacob Roman bouwde tussen 1677 en 1686 Slot Zeist in de Hollands classicistische stijl in opdracht van Willem Adriaan van Nassau. De zijvleugels en de tuinen werden het eerst voltooid.

Willem Adriaan van Nassau heer van Odijk, Kortgene, Zeist en Driebergen, een kleinzoon van Maurits van Oranje, kocht in 1677 de heerlijkheid van de Staten van Utrecht en liet het huidige slot bouwen.

Het interieur is voornamelijk ontworpen door Daniël Marot. Zijn grotendeels bewaard gebleven muur- en plafondschilderingen doen denken aan de Franse barok. De Antwerpse beeldhouwer Albert Xavery maakte voor de tuin twee allegorische beeldengroepen van de werelddelen Europa, Afrika, Azië en Amerika, die werden geplaatst langs de gracht aan weerszijden van het slot. Van Nassau en zijn huis werden daarmee als het ware het centrum van de wereld. Alleen de groep Europa en Afrika is bewaard gebleven.

In 1745 werd Slot Zeist aangekocht door de koopman Cornelis Schellinger. In 1746 schonk hij een gedeelte aan de hernhutters dat zou dienen als hun hoofdkwartier in Nederland. De hernhutters lieten voor het slot een Broeder- en Zusterplein aanleggen.

Rond 1830 liet jonkheer J.E. Huydecoper, de toenmalige eigenaar van Slot Zeist, de tuinen vernieuwen in Engelse landschapsstijl. Het ontwerp hiervoor was van de hand van J.D. Zocher junior.

De gemeente Zeist is sinds 1924 eigenaar van het Slot. Van 1960 tot 1968 werd het gebouwencomplex grondig gerestaureerd en in 2006 volgde een tweede restauratie. 

De geschiedenis van Slot Zeist in vogelvlucht lezen?

Ja graag!

Deze locatie boeken?

Voor het Slot Zeist als trouwlocatie kijk hier. Maar ook vergaderen of het organiseren van een feest kan daar. Kijk op de website van het Slot.

Deze buitenplaatsen waren ook van de Huydecopers en een verhaal op Utrecht Altijd

Blikkenburg Wulperhorst Utrechtse kastelen en buitenplaatsen Slot Zeist: Wandtapijten met een verhaal 7 min