Schaerweijde

Het hoofdhuis van Schaerweijde oogt als een moderne flat in een ouderwets jasje. De hoogte en het aantal verdieping is opmerkelijk. Niet geheel onverwacht is de bovenkant van het gebouw dan ook niet origineel, maar voortgekomen uit een verbouwing in de jaren 1950-'51. Deze werd uitgevoerd door architect H.J. Klijnstra uit Amersfoort. Aan de verbouwing uit de jaren vijftig is slechts de derde verdieping voortgekomen, de vierde verdieping is afkomstig uit het begin van de jaren '90.

De oorspronkelijke buitenplaats is afkomstig uit het jaar 1797. In dit jaar veranderde de naam van de buitenplaats Brinkbergen namelijk naar Schaerweijde. Rond 1807 werd op het landgoed een nieuw landhuis gebouwd. Deze werd echter al in 1862 weer afgebroken om plaats te maken voor het huidige huis. Eromheen werd een park aangelegd, ontworpen door Jan David Zocher junior. Het park werd aangelegd in de landschapsstijl en bevatte onder meer een slingervijver en een achtkantige theekoepel. In 1900 kreeg tuinarchitect Hendrik Copijn de opdracht het park opnieuw aan te leggen. Vlak hierna, in 1908 voltooid, kwam er een stalgebouwencomplex op het landgoed te staan. Deze was naar ontwerp van J.G. Wentink.

Vanaf 1927 wordt het terrein verkaveld en blijft er slechts een stuk van het gazon over. Na de Tweede Wereldoorlog werd het huis niet langer particulier bewoond. Er vond een verbouwing plaats tot rusthuis van de Doopsgezinde Gemeente Utrecht. Sinds de jaren '90 is het landhuis in gebruik als kantoor.