Sandwijck

Sandwijck ligt aan de Utrechtseweg, de historische verbindingsweg van Utrecht richting De Bilt. Een korte oprijlaan leidt vanaf de weg naar het hoofdhuis. Direct achter het huis ligt het landschapspark, gedomineerd door een groot gazon met aan de randen bospartijen. Het park gaat over in weidegebied. Op Sandwijck staan onder meer een schijnkapelletje (folly) en een unieke pergola.

Aan de noordkant van de weg ligt het in Engelse landschapsstijl uitgevoerde Dr. Carel van Boetzelaerpark, met slingerende paden, gazons, boom- en heestergroepen en doorzichten. De hoofdingang van Sandwijck bevindt zich in de linkerzijgevel en heeft een mooi gedetailleerd houten rondboogportiek. Opvallend zijn ook de gietijzeren draagconstructies van de balkons.

Het huis met park is in opdracht van de familie Voet van Winssen rond 1770 gebouwd. In 1875 vond een grote verbouwing plaats waarbij de gevel aan de Biltse Grift rijker werd vormgegeven. In 1990 werd het huis gerestaureerd. Al begin 1800 had Sandwijck een landschappelijke parkaanleg, die rond 1833 waarschijnlijk gewijzigd is door tuinarchitect Hendrik van Lunteren naar de huidige vorm.

Willem Jan Both Hendriksen (1780 – 1853) erfde in 1807 het landgoed.

Om het uitzicht vanuit het huis aantrekkelijker te maken plantte de familie Van Boetzelaer, vanaf 1854 eigenaar van Sandwijck, verschillende boomgroepen aan de andere kant van de Utrechtseweg aan. In 1930 besloot dr. C. W. T. baron van Boetzelaer van Dubbeldam hier, naar ontwerp van de firma H. Copijn en Zn., voor de Biltse bevolking een wandelpark aan te leggen en dat aan de gemeente te schenken.

Uit de serie 'dronebeeld' van het Online Museum De Bilt kun je Sandwijck bekijken en kom je meer te weten over de geschiedenis.

Een wandeling maken op het landgoed?

Je kunt een kleine route van 2 km wandelen over het landgoed.

  • Type Kastelen en Buitenplaatsen
  • Regio provincie Utrecht
  • Plaats Utrechtseweg 301-305, 3731 GA De Bilt, Nederland
  • Te bezoeken Deze organisatie is te bezoeken.