Nijenrode

Met zijn slotgracht en zijn hoge bakstenen kasteelmuren doet Nijenrode zijn naam als kasteel eer aan. Het buitengoed staat op een veelhoekig eiland in de slotgracht en kijkt uit over de Vecht. Nijenrode ligt ten zuiden van het dorp Breukelen op de westelijke Vechtoever.

De naam Nijenrode zou verwijzen naar nieuw gerooide grond. In de 13de-eeuw gaf Gerard Splinter van Ruwiel opdracht tot de bouw van het kasteel op deze pas bouwrijp gemaakte gronden. Nog steeds zijn overal de kleuren van zijn familiewapen - een gouden veld en een rode balk- terug te zien in de luiken van Nijenrode.

De middeleeuwse woontoren werd later uitgebreid tot een kasteelachtig landhuis in Hollandse renaissancestijl. In 1675 restaureerde Johan Ortt het kasteel en breidde het terrein uit voor de aanleg van een formele tuin. Een grondige restauratie vond plaats onder leiding van architect E.G. Wentinck tussen 1907-'20 om het complex weer in zijn 17de-eeuwse luister terug te brengen. Nijenrode biedt nu onderdak aan de Nijenrode Business Universiteit.

Op het terrein bevindt zich nog een groot aantal bijgebouwen, waaronder een koetshuis, een poortgebouw, een dienstwoning en een oranjerie. De 17de-eeuwse aanleg van de formele tuin is nog herkenbaar. Tussen 1912-'15 werd aan de zuidwestkant een park in Engelse landschapsstijl aangelegd door de tuinarchitecten Leonard Antonij Springer en Hendrik Copijn. Uniek is het labyrint van lage buxushagen. Ten noorden van het kasteel ligt een formele geometrische rozentuin in Le Nôtrestijl.

In 2013 is door interviewster Renee Bink en filmer Tjebbe Venema voor het project 'Op en rond de buitenplaats' i.o.v. het Vechtsnoer een beeldportret gemaakt van Nijenrode en de gebruikers.

In Nederland zijn nog maar weinig tuinmuren en nutstuinen bewaard gebleven. Die van Landgoed Nijenrode zijn nog altijd in gebruik zoals ze zijn aangelegd. De tuinmuur wordt nog steeds gebruikt voor het kweken van leifruit en de nutstuin (moestuin) voor het telen van fruit en groente. In dit filmpje uit 2019 laat rentmeester Guido Vlug zien hoe het tuinieren in de moestuin van Nijenrode in zijn werk gaat, waarbij slim gebruik wordt van warmte in de broeibakken en bij de tuinmuur.