Kasteel Groeneveld

Als je op de lange laan de buitenplaats Groeneveld nadert, maakt het complex een majesteitelijke indruk. Het hoofdhuis met haar twee gebogen zijvleugels omarmt als het ware het plein met het cirkelvormige plantsoen ervoor. De bouwhuizen langs het plein benadrukken deze 'omarming'. Het hoofdgebouw (corps de logis) is gebouwd in 1710, samen met het koetshuis en de oranjerie. De gebogen vleugels dateren uit het midden van de 18de-eeuw.

De buitenplaats heeft een opvallende langgerekte vorm. Deze is te verklaren uit de verkaveling van middeleeuwse ontginningen. Zowel de vroegere formele als de huidige landschappelijke parkaanleg zijn hierin ingepast.

De laan naar het huis dient als zichtas en loopt achter het huis verder in de vorm van een langgerekte vijver en bospartijen. Links van de oprijlaan ligt T-huisboerderij 'De Ossenstal' van rond 1700. In het park bevindt zich een ijskelder uit 1836.

Marcus Mamuchet brak in 1710 de oude hofstede Groeneveld af en liet een vrijwel vierkant huis bouwen, het huidige hoofdgebouw. Vòòr 1746 gaf Pieter Corneliszoon Hasselaer, tweede bewoner, opdracht voor de bouw van de vleugels, mogelijk ontworpen door Jan van den Streng. Uniek is dat deze vleugels even hoog zijn als het hoofdgebouw en samen hiermee onder één kap zijn gebracht.

Rond 1700 werden in formele stijl tuinen aangelegd met lange lanen. Bij de verlandschappelijking vòòr 1787 was tuinarchitect J.G. Michaël betrokken. Rond 1836 werd het park opnieuw gewijzigd in een meer natuurlijk ogende Engelse landschapsstijl naar een ontwerp van Jan David Zocher. Daarin zijn nog steeds onderdelen van de formele stijl waarneembaar, zoals de centrale middenas.

Deze locatie boeken?

Deze locatie is te boeken voor bijvoorbeeld een feest, vergadering of trouwerij en fotoreportage.

Neem contact op met het kasteel.

Lees meer over Engelse landschapstuinen op Utrecht Altijd

Utrechtse kastelen en buitenplaatsen De Engelse landschapstuin 3 min