Herteveld

Herteveld met zijn grote vensters en witbepleisterde muren ligt op de westelijke oever van de Vecht, net buiten de bebouwde kom van Maarssen. Om het huis ligt een park met een gazon, waarlangs een oprijlaan loopt.

Herteveld of Hartevelt is tussen 1630 en 1650 gebouwd in opdracht van Dirck van Sinnick. In 1804 werd het huis in opdracht van Gerard van der Zoo gepleisterd en van langwerpige vensters voorzien. In 1870 volgde ingrijpende verbouwing en in 1979-'80 werd Herteveld gerestaureerd. Het hekwerk met stenen pilaren dateert uit 1790; de siervazen op de pijlers zijn later toegevoegd (19de-eeuw).

Aan de Straatweg staan het voormalig koetshuis, de oranjerie (18de-eeuw, verbouwd in de 19de-eeuw) en de voormalige tuinmanswoning uit de 17de-eeuw. Het koetshuis dateert waarschijnlijk uit het eerste kwart van de 19de-eeuw en is in de loop van de tijd meermalen gewijzigd. Erachter staat een 'lattentent', een houten prieel uit de 19de-eeuw.

Opvallend is de plaatsing van een theekoepel (Chinese tent genaamd) tegen de hoek van de oranjerie, die enigszins verscholen ligt linksachter het huis, aan de rand van het park.