Eyckenstein

Even ten oosten van Maartensdijk ligt goed zichtbaar vanaf de Dorpsweg het landhuis Eyckenstein. Vrijwel exact tegenover het landhuis staat in de bomenrand de tuinmanswoning Klein Eyckenstein.

Achter het witgepleisterde landhuis ligt het parkbos van ca 12 ha. groot. In opdracht van Willem Carel van Boetzelaer maakte tuinarchitect L.A. Springer in 1882-'83 hiervoor een ontwerp in Engelse landschapsstijl, met golvende lijnen, boom- en waterpartijen, groepen heesters en grasvelden. Het ontwerp werd pas rond 1900 uitgevoerd. Tegenwoordig is als gevolg van wijzigingen en begroeiing het oorspronkelijke ontwerp minder goed herkenbaar. Het landhuis is in neoclassicistische stijl gebouwd, met een naar voren springend zuilenportiek met Ionische zuilen.

Het koetshuis ten noordoosten van het landhuis is gebouwd tussen 1850 en 1875.

In 1809 liet Maurits Jacob Eyck het oorspronkelijke huis uitbouwen tot het huidige Eyckenstein. Willem Carel van Boetzelaer heeft in de jaren 1880-'83 de aanbouwen tegen de zijgevels gewijzigd. Alle ramen en deuren zijn toen vervangen, de ingang is verruimd, aan de achterzijde zijn delen bijgebouwd en hij heeft een verdieping met balkons laten plaatsen in neo-Palladiaanse stijl (een vorm van neoclassicisme). 

Deze locatie is te boeken voor bijvoorbeeld een feest, vergadering of trouwerij en fotoreportage.

Neem contact op met het landgoed.