Doornburgh

Het forse landhuis Doornburgh staat in een landschappelijk aangelegd park tussen de Diependaalsedijk en de Vecht. Het 18de-eeuwse huis is met de voorgevel op de rivier gericht, er is zicht op het water over gazons en tussen boomgroepen door. 

Bij Doornburgh behoren twee bijgebouwen, een timmermanswoning, een ijskelder en twee hekken. Het hek aan de Vechtkant is fraai bewerkt en in 2002 grondig gerestaureerd. 

Ook staat er een strak architectonisch gebouw op het terrein, de Priorij Emmaus. Nadat in 1957 de Kanunnikessen van het Heilige Graf Doornburgh hadden verworven, is in 1965 dit gebouw naar ontwerp van Jan de Jong, leerling van Dom van der Laan gerealiseerd. Een prachtig voorbeeld van de zgn. Bossche School.

In 2017 verlieten de zusters Doornburgh en kwam het in bezit van de MeyerBergman Erfgoed Groep.

In 2013 is door interviewster Renee Bink en filmer Tjebbe Venema voor het project 'Op en rond de buitenplaats' i.o.v. het Vechtsnoer een beeldportret gemaakt van Doornburgh toen de Kanunnikessen van het Heilig Graf daar nog woonden.

Jelle Brouwer van Shot of culture maakte in 2022 onderstaand filmpje over Doornburgh waar natuur, kunst en wetenschap samenkomen.