De Hooge Vuursche

Koopvaardijofficier J.A.L. van den Bosch liet in 1910 de Hooge Vuursche ontwerpen door architect Eduard Cuypers en tuinarchitect D.F. Tersteeg. De aanleg omvatte het huis, de tuinen en waterpartijen, een monumentale ingangspartij, een koetshuis en twee dienstwoningen. Het huis werd in 1912 opgeleverd.

Het landhuis is opgetrokken in baksteen; aanzet- en sluitstenen, lijsten en balustrades zijn uitgevoerd in natuursteen en het dak is gedekt met leien. De symmetrische opzet van de voorgevel met drie topgevels wordt doorbroken door de uitkijktoren aan de linkerzijgevel. Tegen de volle breedte van het middendeel is een terras aangebracht, dat tevens dienst doet als overkapping van de oprijlaan. Rechts van het huis bevindt zich het koetshuis annex garage.

Centraal in het zicht vanaf de weg ligt een 150 meter lange geometrische tuin in de as van het huis. De tuin is verdiept naar de vijver met fontein in het midden. Eromheen zijn muurtjes, balustrades en een overloopbassin aangebracht. Voor de hoofd- en zijgevels van het huis liggen terrassen die trapsgewijs naar de tuin voeren.

Na brand in 1940 werd het huis in 1948 gerestaureerd door de architecten G.H.M. Holt en B. Bijvoet; tegelijk werd een nieuwe kap aangebracht met twee verdiepingen er in.

In 1975 werd het kasteel overgenomen door de Heineken Exploitatiemaatschappij, die er een conferentieoord van maakte. Vanaf 1987 verpachtte Heineken het aan opeenvolgende hotelketens Postiljon en Accor tot het in 2007 werd gekocht door de Event Company en een investeerder. Het kasteel werd grondig gerenoveerd. In het "Kasteel de Hooge Vuursche" zijn 19 gastenkamers en het koetshuis heeft nu zes vergaderruimten. Het huis is een van de trouwlocaties van Baarn.

Deze plek als trouwlocatie boeken?

Neem contact op met de buitenplaats.