Beverweerd

Het grote witte kasteel Beverweerd (ook wel Beverweert) steekt fel af tegen zijn groenbeboste achtergrond. Met zijn kantelen en zijn massale torens is Beverweerd een indrukwekkend geheel.

Het eilandje waar het kasteel op staat ligt direct aan de slingerende Kromme Rijn en is via twee kanten te bereiken door middel van een sierlijke smeedijzeren brug over de gracht. De hoofdingang naar het terrein, is te herkennen aan een monumentaal hek, ook van smeedijzer, dat het terrein afsluit. Vlakbij de hoofdingang staat het voormalige koetshuis.

Het neogotische kasteel, met zijn twee torens, ligt in een parkbos van ongeveer 7 ha. groot. Het volledige terrein omhelst een gebied van niet minder dan 417 ha., voornamelijk bestaande uit landbouwgrond. Bij Beverweerd horen dan ook elf boerderijen, herkenbaar aan hun okergele, groene en rode luiken.

Kasteel Beverweerd  gaat terug op een middeleeuwse woontoren die in de loop der eeuwen uitgroeide tot een min of meer vierkant woonkasteel. In opdracht van H.J.C.E. baron Van Heeckeren werd het kasteel tussen 1835 en 1862  getransformeerd tot een regelmatig neogotisch gebouw. Het park werd in landschappelijke stijl gereorganiseerd, waarschijnlijk door Leonard Antonij Springer. In 1867 werd het koetshuis gebouwd. Deze werd later verbouwd tot meisjespaviljoen, toen een onderwijsinstelling in Beverweerd was gevestigd. Rond 1960 werd hiervoor in het park ook een aantal nieuwe gebouwen neergezet.